Sevniški planinski maraton


3. Sevniški planinski maraton zadovoljil vse generacije

Planinsko društvo Lisca Sevnica je ponovno organiziralo edinstveno športno in pohodno-rekreativno prireditev, 3. Sevniški planinski maraton. Zanimiv izbor 6 raznolikih pohodnih poti (od 6 do 63 km dolžine), ki potekajo pretežno po Sevniški planinski poti, markirani obhodnici po območju občine Sevnica, in sončna sobota sta privabila okoli 150 pohodnikov, od katerih se je 27 junakov podalo na najdaljšo, skoraj 63 km dolgo Gamsovo pot. Bolje pripravljeni so se udeležili 46 km dolge Maratonove poti, večina pa je izbrala krajši, 29 km dolgo Ajdovsko pot ali 19 km dolgo Lisjakovo pot. Vse navedene poti so vodile čez Lisco, najbolj priljubljeno izletniško in pohodniško točko v Posavju. Najmlajši so se lahko preizkusili na 11 km dolgi Cicibanovi poti ali 6 km dolgi Škratkovi grajski poti, na katerih je potekal tudi zanimiv program z delavnicami, grajskimi igrami, letečo sokolarsko prestavo, animacijami… Vse male in velike pohodnike je na koncu čakala osvežitev na bazenu Sevnica, nekateri pa so si privoščili tudi masažo.

Prireditev v osnovi ni bila tekmovalnega značaja, ker je bil poudarek na gibanju in druženju, nagrade za najhitrejše so bile le na najdaljši, t.i. Gamsovi poti z več kot 3.500 m višinske razlike, zato je bila svojevrsten izziv vsem 27 udeležencem, ki so se podali nanjo. Najhitreje je s časom 7 ur in 43 minut prispel v cilj Andrej Martinčič iz Brestanice, drugi je bil lanski in predlanski zmagovalec Matej Mlakar z Artič s časom 8 ur in 29 minut, tretji pa Sevničan Danilo Kunšek s časom 9 ur in 5 minut. Le nekaj minut za tretjeuvrščenim je na cilj prispela prva ženska Pia Peršič iz Krškega s časom 9 ur in 17 minut, druga pa je bila Sevničanka Barbara Resnik s časom 11 ur in 10 minut.

Rezultati tekmovalnega dela (Gamsove poti) so objavljeni na spl. strani:

http://timing.bfit.si/images/stories/rezultati/2017/sevnica2017/absolutno_2017.htm


Sevniški planinski maraton je ponudil pestro izbiro pohodnih izzivov za vse starostne skupine. Izzive vztrajnim pohodnikom, tudi tekačem, pohodniške užitke, rekreacijo družinam ter športno-kulturno-zabavno preizkušnjo najmlajšim, ki jih spodbujamo k zdravem načinu življenja z gibanjem v naravi. Med pohodi so udeleženci spoznavali številne naravne vrednote in kulturne zanimivosti (cerkve, gradove, običaje…), posebej za družine smo pripravili pester kulturni in športno-rekreativni program. Prostovoljci na kar 22 okrepčevalnicah (in kontrolnih točkah) na poti so poskrbeli, da so udeleženci lažje prestali vročino in se primerno oskrbeli.

Obširna fotogalerija dogajanja je objavljena na spl. strani:
http://www.planinskimaraton.si/fotogalerija.html

Nagrade najboljšim na Gamsovi poti je v večernem delu podelil Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica. Vsi udeleženci prireditve so prejeli priznanja. Nagrade smo podelili tudi najstarejšemu (Alojz Rupar) in najmlajšemu (Tian Gregurić) udeležencu, najbolj številčni družini (družina Jazbinšek), najbolj številčni ekipi (Komunala Sevnica), najtežjemu udeležencu (Aleš Gunstek) in najbolj izvirno oblečenem udeležencu (Jernej Klinc). Posebna »zmagovalka« je bila 4-letna Neva Prosenik, ki je skupaj z družino prehodila celo Lisjakovo pot iz Sevnice na Lisco in nazaj. 

Kljub vročini je prireditev glede na odzive udeležencev (in to nam je najbolj pomembno) odlično uspela. Zahvaljujemo se vsem (kar okoli 50) prostovoljcem Planinskega društva Lisca Sevnica, partnerjem in pokroviteljem za pomoč pri pripravi in izvedbi dogodka, ki ni tako majhen zalogaj. Z mislimi smo že pri 4. Sevniškem planinskem maratonu, ki bo 25. avgusta prihodnje leto.

Ekipa SPM 2017

www.planinskimaraton.si

 

Zahvaljujemo se vsem pokroviteljem in partnerjem, ki so omogočili prireditev:

  • Glavna pokrovitelja: TANIN Sevnica in HESS – Hidroelektrarne na spodnji Savi
  • Zlati pokrovitelji: Siliko, Občina Sevnica, KŠTM Sevnica
  • Srebrni pokrovitelj: EL-PRO Damjan Božič s.p.
  • Bronasti pokrovitelji: Tiskarna ProPrint
  • Ostali pokrovitelji: Kibuba, Planinska zveza Slovenije, Fitnes studio Sevnica - Rekreacijski studio Vitaja, d.o.o., Kolesarski center Sevnica – Krško, KIWI SHOP - Janez Imperl s.p., Gostinstvo Krašovec, d.o.o., B-FIT Timing
  • Partnerji: Javni zavod KŠTM Sevnica, Društvo Sevniški graščaki, Zavod Grajsko lutkovno gledališče Sevnica

-----------------------------------------------------

Spoštovani planinci, pohodniki, rekreativci, ljubitelji aktivnega gibanja v naravi,

Že nabirate kondicijo? Naj vas beseda "maraton" ne prestraši! Poti so prilagojene za vsakogar! 

Sevniški planinski maraton 2017 je tradicionalna rekreativna športna prireditev, ki ponuja 6 različnih poti dolžine od 6 do 62 km. 

Ponuja izzive vztrajnim pohodnikom, tudi tekačem, pohodniške užitke, rekreacijo družinam ter športno-kulturno-zabavno preizkušnjo najmlajšim ... 

Samo ena pot bo tekmovalna, in to najdaljša - Gamsova pot (62,8 km). Najbolje pripravljeni, si upate sprejeti izziv?

Nekaj novosti:
- sprememba najdaljše trase - Gamsove poti - Pot 6.
- privlačnejše nagrade
- pestrejši program ob poteh in na startu/cilju,
- dodatna označitev poti in okrepčila na njih...

Poti: 
http://www.planinskimaraton.si/poti.html 

Program (se še nadgrajuje):
http://www.planinskimaraton.si/program.html

Nagrade:
http://www.planinskimaraton.si/nagrade.html 

Prijave: 
http://www.planinskimaraton.si/prijava.html

FB dogodekna katerem sproti objavljamo novice in ostale informacije. 

Prireditev podpirajo naši zvesti pokrovitelji: http://www.planinskimaraton.si/pokrovitelji.html

In ne pozabite: pomembno je sodelovati, se razgibati, sprostiti v naravi, narediti nekaj zase in se obenem še zabavati, spoznati nove ljudi, poti, doživetja, zanimivosti!

Dobrodošli in vabljeni. Povabite tudi prijatelje, znance... 

Ekipa SPM 2017

 

P.s. Dan po SPM 2017, torej v nedeljo, 27. avgusta, bo v organizaciji Kolesarskega društva Sevnica potekal tradicionalni "Skok na Lisco 2017", podrobne informacije bodo objavljene na spletni strani: http://kdsevnica.com/category/prireditve/skok-na-lisco/

Vabljeni, da doživite aktiven pohodno-kolesarski vikend v Sevnici!
Plakat-koncni-SPLET-brez-sponzorjevS planinskimi pozdravi!

Rok Petančič, predsednik

PLANINSKO DRUŠTVO »LISCA« SEVNICA
Taborniška ulica 14
8290 SEVNICA
matična štev. 5134196
davčna številka 80499414
TRR SI56 0237 9001 9924 988
e-pošta:  pdlisca@gmail.com,  pdlisca@siol.net
tel.: 051 680 289, 041 481 697
Spletna stran: http://www.pd-lisca.si

Planinsko društvo Lisca Sevnica