Fotoreportaže

Okrešelj

objava (14 of 24)

Mladinski izlet na Okrešelj in okolico

Kolikor sem zaznal pri prijavah, je bilo vse prijavljene strah, da bi premalo hodili, saj je bil na razpisu napisan samo Okrešelj, a se je dvom o tem kmalu razblinil. V četrtek, 23. 8. 2012, smo ob 4:00 »štartali« iz Sevnice in se odpeljali v Logarsko dolino. Bili smo tako zgodnji, da tudi »vstopnine« ni bilo mogoče plačati . 

Po prihodu smo se pripravili in se kaj kmalu odpravili do Okrešlja kjer smo se dogovorili za plan dneva. Tam nas je med »briefingom« presenetila nevihta, ki pa je po 2 urah minila in lahko smo začeli uresničevati dnevni plan. Zaradi zamude, ki nam jo je povzročil dež, smo se odločili za naskok Mrzle gore. Kar pa je vsem tudi uspelo. Po uspešno osvojenem vrhu nas je čakal še zelo zahteven spust, saj spada ta vrh med najbolj zahtevne in najmanj zavarovane vrhove v Sloveniji. Kar pa nam sodeč po statistiki ni delalo težav. Osvojilo ga je 10 udeležencev od 10. 

Med večernimi pogovori smo se odločili, da se bomo v petek razdelili na 2 skupini in tako osvojili 2 vrhova oz. cilja. Prva in tudi močnejša skupina se je podala na Rinke (pot čez Križ), druga pa je osvojila Kamniško sedlo. Oba vzpona sta potekala brez težav in kakšnih nevšečnosti. Okoli 5 ure smo bili že vsi pri kombiju in smo že pozirali za skupinsko sliko. 

Triglav 2012

P1000216

18. in 19. avgusta je bil tradicionalni pohod na Triglav, ki ga organizira PD Lisca, vodila sta planinska vodnika Janko in Darinka Avguštin še s pomočjo 4 vodnikov. Pot smo začeli v Vratih in se po Tomiškovi poti povzpeli na Kredarico. Drugi dan smo osvojili vrh Triglava in se mimo Doliča, skozi Luknjo spustili v dolino Vrat, kjer nas je čakal avtobus.Pot je bila zahtevna in vsi smo jo prehodili.

Darinka Avguštin

Klikni tukaj za več fotografij...

Čopov steber

IMG185

Sezona alpinističnega plezanja v skali se nadaljuje. Po spomladanskih začetkih v Vežici sem se  plezal nekaj smeri v Nad šitom glava. Spominsko smer Srečka Rihterja VI-, Steber ob Kamenkovem kaminu V, Kamenkov kamin VI/IV-III. V STENI pa Skalaško z Gorenjsko smerjo V+, 1000m, Bavarsko smer z Zimmer-Jahn izstopom IV+/1000m in najslavnejšo smer v Triglavski steni. Čopov steber VI+, 1000m, ki ga kmalu po vojni preplezal neumorni Joža Čop in Pavla Jesih. Po 5 dneh borbe z osrednjim stebrom so se pokazale najplemenitejše človeške poteze velikega alpinističnega dejanja. Tovarištvo, brezmejni pogum in nesebičnost, kjer se je šlo za biti ali ne biti. Pavla je omagala v zadnjem težkem raztežaju. Joža ga je izplezal in odšel po pomoč v dolino in se z reševalci vrnil. Pavlo so družno rešili.

Kakor pravi Mihelič v svojem vodniku. Ne spuščaj se, mladi prijatelj, nepremišljeno ali prezgodaj v to veliko preizkušnjo.

Smer je z alpinističnega vidika res zahtevna, saj moraš do smeri,  ki se začne šele v zgornjem delu Centralnega stebra premagati že krepkih 600 m stene. (dostopila sva po Skalaški smeri, kjer sva malicala na Gorenskem turncu. Potem sva se pa usmerila v Centralni steber Stene) . Smer je dolga in naporna, skala ni povsod zanesljiva. Smer krasi dolg naporen dostop po drugih smereh, in fenomenalna izpostavljenost. Naj poudarim da sva za dostop do smeri porabila vsega 3,5 h, samo Čopov steber(450m) sva pa potem plezala celih 7 ur. Vse skupaj z dostopom in sestopom pa približno 14 ur. Smer izstopi 100 m pred vrhom stebra in se priključi Skalaški smeri. S soplezalcem Primožem sva potem sestopila po Bambergerjevi poti čez Plamenice do Aljaževega doma.

Slatna 2012

VS044560

Od 4. do 11. avgusta smo v Slatni nadaljevali z našimi tabori. 15 planincev je v prijetni družbi opravilo turo vsak dan. Bili smo na Ojstrniku, na Špiku Hude police (štirje so odšli na Montaž),obiskali smo Žrd, Jerebico, Malo Ponco in Krnsko jezero. Na obisku smo imeli torkovo in sredino skupino.

V idealnem vremenu na prijetnih turah in druženju smo tudi veliko prepevali: http://youtu.be/Uk_77CaYIIY

Fotografije, ki jih je posnel Vinko si lahko ogledate tukaj...

40. OŠ tabor Slatna 2012

tabor objava (12 of 2)

40. osnovnošolski tabor Slatna 2012

Letos smo v mladinskem odseku PD Lisca Sevnica organizirali 40. Osnovnošolski tabor, ki je potekal od sobote, 14. julija, do sobote 21. julija 2012. Cel teden so potekale dejavnosti, s katerimi smo otrokom zapolnjevali prosti čas in jih s tem učili veščin, ki jih potrebujejo v gorah. Seveda pa so imeli tudi čas zase. Med vsemi dejavnostmi, ki so bile organizirane, smo izvedli tudi planinsko šolo, v kar spada prva pomoč, vozli, gibanje v gorah in orientacija. To nam je pomagal izvesti tudi član GRZS Jure Jeršin, ki je član izpostave v Ratečah. Za to se mu še enkrat iskreno zahvaljujem v imenu celotne ekipe, ki je organizirala tabor.

Izvedli smo tudi tradicionalne štafetne igre, kjer se skupine preizkusijo v različnih hitrostnih in pa tudi spretnostnih igrah, ki nam dajo na koncu zmagovalca. V sredo smo dan izvedli v Kranjski gori, kar pomeni da se je vse dogajanje preselilo tja. Na igrišču so bile športne igre, kot so nogomet, odbojka, med dvema ognjema,… Popoldan pa smo imeli kopanje v Aqua centru Larix. 

Romunija 2012

VS042713

Potovalno - planinski tabor po romunskih gorah.

Planinski vodnik Janez Levstik je organiziral izredno zanimiv tabor od 19. do 30. julija 2012

Bilo nas je 40 iz našega PD, iz MDO Zasavja in planinski prijatelji iz PD Črnomlja in Kranja.

Na petih celodnevnih peš turah, kjer je bila potrebna velika vzdržljivost, se je izredno izkazalo 26 udeležencev. Prepotovali smo 4000 km in peš prehodili krepko čez 100 km. Bili smo pozitivno presenečeni nad lepoto in velikostjo države, do katere smo imeli pred tem slabše mnenje.

Obiskali smo pogorje Bihor v Apusenih v zapadni Romuniji, obiskali drugo največjo evropsko ledeno jamo Pastero-Scarisoaro, v vzhodnih Karpatih najlepši predel - Ceahlavsko planoto z najvišjim vrhom Toaca. Cel masiv je konglomeratnega geo sestava. V južnem delu pa pogorje Bucegi s slikovitim 60 m visokim osvetljenim križem na vrhu gore Caraiman (2384 m), kar je največja tako visoka zgradba na svetu na tej višini. Proti koncu pa smo se podali še na 3-dnevni pohod na najvišji vrh Romunije Moldoveanu (2544 m) in gorsko verigo do Balea-lac. V teh čudovitih gorah je bil posnet tudi del filma Gospodar prstanov. Obiskali smo številne čudovite soteske, jezera, toplice ter zgodovinska in turistična mesta kot so Temišvar, Sibiu, Brasov, Sighisoara ..., Drakulov grad Bran, prevozili slikovito transfagaraško magistralo in se na koncu poslovili od Romunije preko toplic Baile Herculane in Đerdapskega jezu ter srbske Đerdapske klisure.

Planinsko društvo Lisca Sevnica