Fotoreportaže

Oglejte si fotoreportaže z naših izletov in pomembnejših dogodkov, ki so se zgodili v društvu. Še več fotografij pa si lahko ogledate na Vinkovi spletni galeriji in v Romaninem blogu.


Nagradni izlet, 12.12.2018

00062110


V sredo 12. decembra sta Darinka in Janko pripravila zanimiv zahvalni nagradni izlet za aktivne člane PD Lisca. Povzpelii smo se na razgledni grenben do sv. Miklavža nad Snovikom. Hvala organizatorjem za prijeten dan.

Vinko

V neznano, 24.11.2018

zemljevid1

Sobotni izlet Planinskega društva Lisca Sevnica je tokrat potekal v neznano. 22 udeležencev in udeleženk nas je od Radeč naprej, ko so na avtobus stopili še zadnji, ugibalo, kam gremo. Predlagali smo vse mogoče: od Boča do Limbarske gore, uganila pa sta dva, ki sta povedala Partizanski Vrh ali Sveta Planina in si s tem pridobila društveni kapi.

Peljemo se do Rimskih Toplic, preko Marnega in Hrastnika do Trbovelj, kjer izstopimo pod podružnično cerkvijo svetega Miklavža. Začnemo se vzpenjati po strmi poti preko travnika in skozi gozd: lepo je počiščena in ponekod so vsekane stopnice. Malo po cesti, Bredina stezica nas popelje v gozd, potem pa hodimo spet po cesti do naselja Klek. Malo moramo počakati, ker Dom Tončke Čeč odpirajo šele ob devetih, potem pa si v lepo urejenem lokalu privoščimo kavo ali čaj. 

Hojo nadaljujemo po cesti, kmalu za zavijemo na Pot čez borovce: v strmino, kjer so delovanje hudournikov na nekaterih mestih omilili z jezovi. Nekaj časa hodimo po zelo ozki stezi, kjer nas skozi meglo poskušajo doseči sončni žarki. Ko stopimo na vrh Tabor, se nam odpre pogled na morje megle med hribi. Ozek greben je to, mi pa se spustimo do travnikov v bližini Planinske vasi, kjer so še vedno zaplate snega. Na vse strani se nam kažejo hribi, ki pa jih počasi zakriva megla. Začnemo se spet dvigati med nekaj počitniškimi hišicami, potem pa strmo v hrib mimo zemeljskega plazu in travnika, po katerem so krave na paši shodile nešteto poti. Pod potjo opazimo spomenik preminulemu prijatelju nogometašu, nad njo pa se nam kmalu pokaže cerkev Imena Marijinega s pokopališčem in z obnovljenim zvonikom, ki je ločen od ostale zgradbe. 

Lukovec, blagoslov 2018

00037013


Danes je Darinka organizirala nedeljski izlet na Lukovec. Pohod smo začeli v Sevnici in preko Konjskega prišli do cerkve na Lukovcu. Po blagoslovu planincev in pohodnikov so domačini pripravili srečanje z kulturnim programom in pogostitvijo v Kulturnem domu.

Hvala vsemm organizatorjem za prijeten dan.

Vinko

Zbor članov 2018

00036660

klikni fotografijo

Planina nad Vrhniko

00036494


Kljub slabemu vremenu smo imeli lep izlet na Planino nad Vrhniko. Darinki in Jankotu sta tokrat pri organizaciji pomagala Veronika in Miran. Ker z razgledom s stolpa ni bilo nič, sem priložil 3 fotografije, ki so bile napravljene 21. decembra 2017.

Vinko

Donačka gora

DSCN4032

Februarski sobotni planinski izlet na Donačko goro, zadnji vrh Karavank. Od Rudijevega doma smo se povzpeli na vrh po prvi označeni planinski poti v Sloveniji, ki je bila nadelana pred več kot 150 leti. Pot je bila dokaj zahtevna, imeli smo pravo zimsko idilo.  Po pohodu smo se zapeljali do Rogatca, kjer smo imeli voden ogled po muzeju na prostem, kateri je bil leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Darinka Avguštin


Po Evropski pešpoti E-12

00033216

Planinci PD Lisca smo se kar z dvema avtobusoma priključili pohodu po Evropski pešpoti E - 12 od Buj do Krasice.


Sv. Ana and Ribnico

00029377


25. novembra smo imeli člani PD Lisca izlet v neznano. Obiskali smo Sv. Ano nad Ribnico. Po lepo urejeni Ribniški naravoslovni poti smo obiskali prijazno planinsko kočo, kjer so nas sprejeli prijazni domačini. Tudi rasgledišče - stene sv. Ane smo obiskali. Zaključek pa je bil na turistični kmetiji Oblak.

Darinka in Janko sta zopet pripravila zanimiv izlet.

Vinko

Pohod ob občinskem prazniku 2017

00028234

Tudi slabo vreme ni oviralo članov PD Liscsa, da se ne bi prijetno počutili na pohodu in pozneje na srečanju ob občinskem prazniku.

Vinko


Delovno-čistilna akcija na Lisci

Akcija 15

Hladen, a sončen dan, nas je ponovno združil na Lisci s skupnimi cilji izvesti več potrebnih ureditev in očistiti našo Lisco. V Planinskem društvu Lisca Sevnica vsako leto poskrbimo za več delovnih in čistilnih akcij, s katerimi poskrbimo za naše objekte, Lisco, planinske poti in še marsikaj postorimo za skupno dobro. Ena večjih akcij je potekala tudi v torek, 31. oktobra, ko se nas je na Lisci zbralo šestnajst »reformatorjev«. Po jutranjem okrepčilu smo si razdelili delo in zavihali rokave. Dame so očistile celotno območje od skrajnega zahodnega roba Lisce do t.i. Male Lisce, moški pa smo se lotili fizično težjih opravil. Pospravili smo stare dotrajane klopi, ki so jih obiskovalci Lisce raznosili na razne točke po območju Lisce, odstranili smo neuporabljene koše za frizbi golf, požagali in odstranili odvečno grmičevje nad asfaltiranim igriščem, popravili koše za odpadke pri piknik prostorih ter z zaščitno barvo prebarvali vse tri piknik prostore. Prebarvali smo tudi ograji (1) nad asfaltiranim igriščem in (2) ob otroških igralih. Nekatere manj dotrajane klopi smo razžagali za drva, pri spravilu so po čiščenju pomagale tudi dame, bolj dotrajane klopi pa smo zakurili skupaj z odvečnim grmičevjem. Na priljubljenih razglednih točkah (1) na vrhu Lisce in (2) na njenem zahodnem vrhu smo namestili nove klopi. Odstranili smo dotrajana ležišča in uredili skladiščne prostore v garažah nekdanje depandanse. V Jurkovi koči smo nadaljevali z sanacijskimi deli v sanitarijah, umivalnici in tuširnici. Razšli smo se zadovoljni in veseli, da smo z izvedbo akcije zopet pripomogli k lepšem izgledu, uporabnosti in čistoči naše Lisce za vse obiskovalce, ki so tudi med akcijo v zelo velikem številu prišli na Lisco. 

Krnsko jezero

00025508

Lep sobotni planinski izlet na Krnsko jezero. Odlično vreme, prijetna družba in seveda čudovita narava. Darinka hvala za organizacijo.

foto Vinko


3 Sevniški planinski maraton

20170826 090344-1

Klikni fotografijo

Špik na Paškem Kozjaku in krompir...

00028717


Tudi letos je naše planinsko društvo organiziralo planinski izlet in obisk festivala praženega krompirja. Kot vsa leta smo imeli na festivalu v Velenju tudi svojo ekipo.

Planinci smo pod vodstvom Darinke najprej obiskali Špik na Paškem Kozjaku, nato pa smo se prijetno družili na odlično organiziranem festivalu.

Vinko

Vandrovci - tabor - Slatna 2017

00027988


Vandrovci PD Lisca smo imeli od 12. do 19. avgusta tabor v Slatni.

Prvo nač smo občudovali utrinke, sončni vzhod smo pričakali na Zelencih in se povzpeli na Tišlerico in Visoki Kurji vrh. Naslednji dan smo uživali v kraljestvu Montaža in osvojili Špik Hude police. Na praznični dan smo se umaknili na manj obiskani Jerebikovec. Naslednji vzpon je bil na Kamnitega lovca, obiskali smo tudi SV. Višarije. V Krnskem pogorju smo osvojioli Šmohor nad Krnskim jezerom. Zadnji dan tabora smo dopoldan obiskali več bližnjih ciljev.

Popoldan smo organizirali zaključek letošnjih vandranj na Poljsko in v črno goro. Obudili smo tudi spomine na vandranja, ki so se začela leta 1966. Poseben povdarek smo namenili zaključku 10 let vandranj po Evropi s prirejenim Vebrovim avtobusom ( 20 ležišč + 20 sedežev ).


Vinko

Pri patru Karlu Gržanu

00027168


Jože Radej je z Darinko organiziral ob polni luni pohod in obisk pri patru Gržanu.

Vinko


Planinsko pohodni tabor Slovaška, Češka

DSCN3520

Na planinsko pohodni tabor  Slovaška in Češka smo se odpeljali  12. Julija in zaključili 19. Julija.

Prvi dan ,odhod iz Sevnice, vožnja mimo Dunaja, Bratislave do Terčina. Tu smo si ogledali grad Terčin, ki je eden izmed največjih gradov na Slovaškem. V njem je nekaj časa bivala tudi Barbara Celjska. Odpeljali smo se naprej do kraja Kralova Lehota, kjer smo v hotelu Larion bivali. Od tu smo se z avtobusom vozili na izhodiščna mesta. Obiskali smo smučarsko središče Jasna v Nizkih Tatrah, pogledali si notranjost Demanovske jame- zelo zanimiva. Ker je ta dan bilo zelo megleno, smo se na Chopok odpeljali z gondolo. Ta dan smo se še ustavili na Liptovskem jezeru-Slovaško morje. Naslednji dan smo se odpeljali v Visoke Tetre za Štrbski pleso in od tam se povzpeli  na vrh Rysy-ja, ki je na meji med Poljsko In Slovaško in je tudi najvišji vrh Poljske.  Četrti dan smo  si ogledali  mesto Stari Smokavc in se po poti mimo slapa povzpeli do koče. Peti dan smo osvojili Krivan, ki ga uvrščajo med najlepše vrhove na Slovaškem. Šesti dan smo se odpeljali proti Češki. Iz kraja Pec pod Snežko smo se povzpeli na Vrh Snežke - najvišji vrh Češke, ki stoji na meji z Poljsko. Pozno popoldne pa smo si še ogledali kraj Špindleruv Mlyn, ki je najbolj obiskano smučarsko središče v državi. Sreda- pot domov. Ob poti smo se ustavili v kraju Kutna Gora,ki je na Uneskovem seznamu svetovne dediščine: cerkev svete Barbare, cerkev Marijinega vnebozetja in Janeza Krstnika ter v kraju Sedlec  znamenito Kostnico, kjer je lestenec narejen iz kosti. Vsi udeleženci tabora so bili zadovoljni in presenečeni nad lepotami Slovaških Tater in Čeških Krkonošev.

Črna Gora 2017

00022778


Devet planincev nas z najetim kombijem 14. 6. odpotuje v Črno goro:

  • 15. 6. iz Tjentišta  skozi Peručico obiščemo Trnovačko jezero. Nastanimo se pri Goranu Šibaliću v domu Nevidžen o na Pitominah nad Žabljakom.  Jovan je ves čas  naš vodnik. 
  • 16. 6. obiščemo kar nekaj Durmitorskih jezer. 
  • 17. 6. Se povzpnemo v Ledeno pećino. 
  • 18. 6. Zaradi slabega vremena obiščemo Skadarsko jezero in samostan Ostrog. 
  • 19. 6. se povzpnemo na planino Vojnik, popoldan pa obiščemo tudi Žabljak. 
  • 20. 6. mimo Đurđevića Tare in Crnih Podov odidemo na Sinjevino ( Babji zub ). Obiščemo še Barno jezero. 
  • 21. 6. osvojimo še Prutaš. 
  • 22. 6. Se vračamo domov.


Vinko

Poljska

poljska1

Klikni na zgornji tekst za ogled fotogalerije

Hvar

DSCN3292

Od 2. do 4. Junija smo imeli planinski izlet na otok Hvar. Osvojili smo najvišji vrh in si ogledali zanimivosti otoka. Bilo je zelo lepo.

Zelenica

00028566


Darinka je pripravila sobotni izlet iz ljubelja na Zelenico in nato spust v Završnico. Štirje so se povzpeli še na Vrtačo. Še ugodno vreme je poskrbelo za prijetno druženje.

foto Vinko in Lojze

Planinski blagoslov

00025193


Blagoslov planincev in pohodnikov z druženjem na Lukovcu.


Vinko

Grobničke Alpe

00024092


Darinka je zopet pripravila zanimiv sobotni izlet na Grobniške Alpe nad Reko. Prijetnega druženja z domačini ni pokvarila niti gosta megla. Še posebej prijetno je bilo druženje z domačini v Slovenskem domu na Reki.

Video z utrinki druženja: https://www.youtube.com/watch?v=ibI616zaCcw

Vinko

Krim, 18.2.2017

DSCN3050

V soboto 18. Februarja smo imeli lep planinski pohod na Krim. Pot smo pričeli v Rakitni, se povzpeli na s soncem obsijan in razgledno obdan Krim ter se spustili v kraj Iška. 

Darinka Avguštin

Po E12, Buje - Portorož

00020682

Sobotni izlet 21. januarja je Darinka priključila evropohodu E12 od Buj do Portoroža. V čudovitem vremenu smo uživali v lepotah Istre in prijetnem druženju.

VinkoNovoletni pohod 2017

00019769


Novoletni pohod Podgorje - Lisca - Ivce.

Lep pohod, ki ga je vodil Mojč Rupar, pa hvala Vinku Govekar za sprejen v Jurkovi koči in Darinki ter Janku za pogostitrv na Ivcah.

Vinko


Zreče z okolico

00018724


Darinka je pripravila prijeten zahvalni izlet za posebej aktivne člane PD Lisca, lepa vodička Urška pa nam je odlično predstavila Zreče z okolico.

Vinko

V neznano, 26.11.2016

00017346


Izlet v neznano je uspel. Res ni bilo vreme naklonjeno, da bi lahko občudovali lepo okolico Slivniškega jezera smo pa uživali v poti in prijetnem druženju. Darinka in Janko hvala za odlično pripravi izleta.

Vinko

Od Bučke do Sevnice

00017034

Tradicionalni pohod PD Lisca Sevnica v okviru občinskega praznika. Pohod smo začeli na Bučki, na Križah sta nas pogostila Lojze ( ki je izlet vodil ) in Milena. v Sevnici pa nas je pričakala Darinka v planinskem zavetišču.

Vinko


Ob občinskem prazniku 2016

00016433

Klikni na fotografijo

Obnova Zavetišča od Sv. Rokom

IMG 2950

Danes je bila v Zavetišču pod svetim Rokom velika delovna akcija. V celoti smo zamenjali vsa okna v pritličju in tudi vhodna vrata. Delo so profeisonalno opravili delavci firme Steklarstvo Leskovšek, člani društva pa smo odstranili vsa stara okna in vhodna vrata ter v veliki meri počistili za sabo. In kot vedno je Janko poskrbel, da je bilo dovolj energije za celodnevno delo!

Ljubo


Oktobrski izlet

00014913


Oktoberski sobotni izlet je Darinka pripravila v nedeljo 23. oktobra. Na vabilo PD Nova Gorica smo se udeležili Mihajlovega pohoda, kio ga organizirajo skupaj z društvom prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana ter društvom za vrednore NOB Nova Gorica. Pohod smo začeli v Vitovljah in preko Kopitnika, Solove drage, Nemcev in Lokve končali v Čepovanu. Ob prijetnem vzdušju, postrežbi in čudoviti jesenski naravi smo prepešačili 20 km.

Vinko

Zeleno okno

00013613


PD Lisca in Krožek za spoznavanje naravnih vrednot pri U3 Sevnica sta pripravila ob svetovnem dnevu turizma ZELENO OKNO. Pod zelenim zastorom smo iskali kako so z naravo sobivali prednamci.

S prispevki so sodelovali Vinko Zalezina, Ljubo Motore in Nevenka Vahtar. Za organizacijo je poskrbel Vinko Šeško.

Lisca poje 2016

00012889


V lepem vremenu in prijetnem druženju smo uživali v pesmo na prireditvi - LISCA POJE

Video:  https://www.youtube.com/watch?v=NV6Gegl6-lg

Vinko

Radlje ob Davi

DSCN2516

V soboto 3. Septembra se je naše društvo udeležilo 16. Festivala praženega krompirja, ki se je odvijal v Radljah ob Dravi. Imamo svojo ekipo, ki je pripravljala pražen krompir, bil je izvrsten. Ostali člani pa smo šli na pohod po Avstrijskem Vintgardu. Pot je bila zanimiva in ravno prav naporna, da smo lahko potem uživali ob krompirju.

Darinka Avguštin

Prokletije

Albanija1


Sevniški planinci osvojili Prokletije

Prokletije – gorstvo, podobno našim Julijcem, s svojimi 16.630 ha  kraljujejo kar v 3  državah (Albanija, Črna gora in Kosovo), zato dodajam, da smo od 31. 7. do 6. 8. 2016 osvojili le delček prelepega in še neokrnjenega gorskega sveta Albanije. 

Tone Šeško, planinski vodnik, član PD Lisca sevnica,  in Toni Turizem sta 39 ljubiteljev gora in to ne le matičnega društva, ampak tudi Prekmurce, Zasavce, Primorce, Belokranjce in Ljubljančane popeljala po jadranski magistrali do Podgorice in Rožaja, kjer smo prestopili albansko mejo in začeli pot od Koplika do mesteca Boge. Boge, bolj vas kakor mesto, raztresene hiše, vmes koruzna ali krompirjeva polja, nekaj penzionov. Kulisa tega mesteca so skalnati in grmičasti hribi, za njimi skalnate gore. Sprejel nas je predsednik albanske planinske zveze in nas predal v roke mladega, a izkušenega vodnika Nika. Voznika sta avtobus odpeljala v 80 km  oddaljen kraj, kamor smo prispeli po treh dneh vzponov in spustov. 

Romunija 2016

DSCN2164


Planinski pohodno potovalni tabor v Romuniji od Krpatov do Delta Donave, kateri se je odvijal od 8.-16. Julija 2016. Tabor smo obdelali po programu, bili pozitivno presenečeni nad lepotami,ki smo jih videli in doživeli v Romuniji. Osvojili najvišji vrh Romunije Moldoveanu,vrh Babele, kjer so čudovite sfinge in vrh Omua, se odpeljali proti Črnemu morju  ter stali z eno nogo v Donavi z drugo pa v Črnem morju, kjer so nam delale družbo tamkajšnje krave. Skratka imeli smo se lepo, za kar je tudi zaslužen vsak posameznik. Pri pomoči izvedbe organizacije tudi najlepša hvala agenciji Turizem Prah Toni.

Darinka Avguštin

Madeira

VS176450

Vandrovci PD Lisca smo od 18. do 26. junija vandrali po čudovitem portugalskem vulkanskem otoku v Atlantiku - Madeiri.


foto: Vinko Šeško

Kornati

23174565 z


Darinka in Janko sta s pomočjo  " Turizem Toni Prah " pripravila čudovit tri dnevni planinski izlet na Dugi otok in Kornate. Bivali smo v hotelu Luka v Kraju Luka.

Ogledali smo si Strašno peč in prečili greben na drugo stran otoka. Z ladjo smo obiskali nacionalni park Kornati. Osvojili smo najvišji vrh Kornatov Metliona 273 m. Na poti do hotela smo si ogledali še mesto Sali

Obiskali smo tudi Park prirode Telaščica in se kopali v topli vodi slanega jezera. Za konec smo degustirali kozji sir in vino biološke pridelave.

Foto Vinko

50 let pohodnih taborov PD Lisca

IMG 0535

Klikni na fotografijo za ogled vseh slik

Foto: Ljubo Motore

Vandranje po Italiji

VS169908

Od 4. maja zvečer do 16. maja opoldne se nas je devetnajst vandrovcev Planinskega društva Lisca Sevnica potepalo po Italiji. Vse skupaj je vodil neumorni planinski vodnik Vinko Šeško, varno vozil pa Emanuel Šinkovec od AP Weber, ki nam nudi posebno prirejen avtobus z dvajsetimi sedeži in dvajsetimi ležišči – pravi hotel na kolesih.

Za začetek nas je zamikala Toskana s srednjeveškim mestom Siena in prelepimi grički v okolici kraja San Giovanni d'Asso, vasi Chiusure, naselja San Quirico d'Orcia, očaralo pa nas je tudi renesančno mesto Pienza.

Vulkan Vezuv nas je sprejel v soncu z nekaj meglicami pare v kraterju in krasnim razgledom na Neapelj, domači vodič pa nam je razkril marsikatero skrivnost Pompejev, ki jih še vedno odkopavajo izpod vulkanskega pepela. Sam Neapelj smo si ogledali na hitro, vendar smo takoj zaznali razliko med bogatimi predeli in zanemarjenim območjem s številnimi brezdomci okrog pristanišča.

Nedaleč od Neaplja smo se v Salernu vkrcali na ladjo in z nje občudovali slikovito Amalfijsko obalo, nekaj časa pa tudi uživali v kraju Amalfi. 


Planinsko društvo Lisca Sevnica