Društvene koče

Upravljamo z Jurkovo kočo na Lisci, Zavetiščem pod Sv. Rokom (gospodar Janko Avguštin), Zavetiščem na Slatni (gospodarja Darko Krajnc in Mojmir Rupar), Tončkov dom na Lisci pa je od novembra 2014 v lasti Občine Sevnica. Več o kočah si lahko preberete spodaj.

Tončkov dom na Lisci

Planinski dom stoji na razgledni ploščadi na južni strani tik pod vrhom Lisce. Na tem mestu je Posavska podružnica SPD postavila in 19. junija 1932 odprla dom, ki je bil v letu pred koncem druge svetovne vojne požgan.

Planinsko društvo Lisca Sevnica je po vojni zgradilo nov dom in ga leta 1952 odprlo ter poimenovala po Tončku Čebularju, predsedniku društva, ki je vodil izgradnjo doma.

Leta 1970 ga je posodobila Konfekcija Lisca in ga imela več let v zakupu. Poleg doma so postavili še depandanse, smučarske vlečnice in rokometno igrišče.

V treh gostinskih prostorih je 90 sedežev, točilnica, pri mizah pred domom pa je 50 sedežev. Gostišče nudi prenočišča, penzione, dnevne enolončnice in jedi po naročilu. Ponujajo tudi gostinske usluge zaključenim družbam z možnostjo izbire jedilnika. Tončkov dom ponuja tudi možnost večdnevnega oddiha, kar je lahko še posebej zanimivo za izvajanje obšolskih dejavnosti ter aktivnosti raznih športnih klubov in drugih društev. Prenočite lahko v eno-, dve-, tri- ali štiri-posteljnih sobah. V 16 sobah je na voljo 36 ležišč. Poleg gostišča je tudi balinišče, otroško igrišče, možnost sprehodov in nabiranja gozdnih sadežev in zdravilnih rastlin.

Jurkova koča na Lisci

Prvo kočo je na Lisci zgradil nadučitelj Blaž Jurko z Razborja že leta 1902. To je bila peta koča v lasti Slovenskega planinskega društva. Požgana je bila v letu pred koncem druge svetovne vojne in že leta 1948 so jo planinci na novo zgradili ter leta 1972 temeljito obnovili. Veliko prenovo je doživela tudi ob svoji 100. obletnici, leta 2002.

V pritličnem delu Jurkove koče je kuhinja (s štedilnikom, hladilnikom) in skupni prostor s kaminom in 20 sedeži, zgoraj pa je na skupnih ležiščih 27 ležišč, s skupnima straniščema ter umivalnico in tušem v pritličju. Koča je odprta in na razpolago za najem/uporabo po dogovoru s tajnico društva Darinko Avguštin, tel.: 041 481 697.

Cenik in hišni red Jurkove koče.

Predsednik PD: Rok Petančič

 FOT9378
 FOT9364
 FOT9368

Planinsko zavetišče pod Sv. Rokom

Planinsko zavetišče pod Svetim Rokom se je nekoč imenovalo Taborniški dom odreda Treh smrek.

Zgradili so ga sevniški taborniki in planinci Planinskega društva Lisca Sevnica so ga leta 2000 iztrgali propadu ter ga obnovili.

V njem imamo planinci vsak torek od 17.00 do 18.00 ure uradne ure. Služi nam tudi kot skladišče taborne in ostale opreme. V zimskem času so v njemu planinske urice, predvsem pa služi kot zbirališče planincev. V njem si lahko vsi planinci izposodimo planinsko opremo, ali pridobimo informacije o delu društva, o planinskih izletih, pohodih in vodnikih. Lahko pa se ga najame tudi za razne delavnice ali seminarje, v dogovoru z gospodarjem Jankom Avguštinom tel. 041 272 544.

Hišni red in cenik uporabe planinskega zavetišča pod Sv. Rokom.

Zavetišče Slatna

Planinsko društvo Lisca Sevnica ima od leta 2002 od MORS v najemu Planinsko zavetišče Slatna pod Poncami. Slatna je 2 km oddaljena od Rateč in leži sredi gozda na nadmorski višini 1023 m v bližini Planiških skakalnic. Slatno redno vzdržujemo in skrbimo za njeno nemoteno delovanje. V Zavetišču Slatna je urejena kuhinja z jedilnico, večnamenski prostor, sanitarije s tuširnico in spalni prostori. Ob zavetišču je urejen tudi prostor za šotore ter manjše igrišče za košarko. Primerna je predvsem za planinske tabore, do 50 oseb. Slatna je odlično izhodišče za planinske izlete. Uporabite pa jo lahko tudi za druge namene, za oddih v neokrnjeni naravi, srečanja itd...

Zavetišče lahko najamete v dogovoru z gospodarjema Darkom Krajncem 041 791 470 ali Mojmirom Ruparjem 041 855 188 ali pa nam pišete na e-pošto pdlisca@gmail.com.

Pravila uporaba, cenik in hišni red zavetišča Slatna.


Planinsko društvo Lisca Sevnica